pondělí 1. prosince 2008

Peter Greenaway, Nightwatching, 2007

O čem?
"U zrodu mého filmu o Rembrandtovi stály čtyři myšlenky či otázky, které bych mohl zjednodušeně zahrnout pod pojmy peníze, sex, konspirace a podstata malířství," jmenuje Greenaway s dovětkem, že ta poslední, filozofická kategorie, je zároveň nejdůležitější, i když publikum to tak prý vidět nemusí.

Zkoumá, jak mohl bohatý úspěšný malíř upadnout do chudoby, a odpovídá, že možným spiknutím - pomstou, k níž se spojili portrétovaní lidé (malíř zašifroval výpověď o zločinu do svého obrazu).

Dále sleduje úlohu tří klíčových žen v malířově životě, ale nevyhýbá se ani líčení zvrhlých sexuálních hrátek s dětmi v místním sirotčinci. Do třetice Greenaway hledá "záhady a hádanky", symboly a odkazy ukryté v obraze. A konečně čtvrté téma zformuloval do otázky: "Kdy malíř přestává být malířem?" Mirka Spáčilová

Jaký?
Jako filmované divadlo, živé barokní obrazy, aranžované scény, zátiší, světlo, estetická podívaná i hrůzné scény, nahota i kostýmy, až vulgární sex se střídá s jemným sváděním (mé tupozraké oko čekalo tolik let, aby prohlédlo a vidělo tvou krásu - při svedení poslední ze tří žen). Chvílemi strhující, chvílemi nudný až rozvláčný, ale nakonec 125 min. uplyne dříve než se čekalo. K dokreslení obrazů hudba, precizní dialogy, výborná angličtina. Vše potěší duši, ale zanechá i pocit "pochopil jsem asi jen zlomek".

Po celou dobu filmu jsem měl strach o umělcovy oči. Autor vyvolává obavu z násilné ztráty zraku malíře.
Už začátek zaujme. Sen o oslepení a následně dialog: Jak popsat slepci barvy?, červená je hustá, žlutá řídká, tekutá jako moč. Koresponduje i s motivem znetvoření krásné tváře dívky ze sirotčince úmyslným opařením horkou vodou.

Hlavní představitel Martin Freeman byl výborný.

středa 26. listopadu 2008

Vicky Cristina Barcelona, Woody Allen, 2008



O čem?
Bohémské živelné charaktery komplikují život a asi víc druhým než sobě - umělecká dvojice Juan António (Javier Bardem) a jeho hysterická ex-maželka (Penélope Cruz) doplněno o Cristine (Scarlett Johansson).
Ale i o konfrontaci života s plánem s životem motýla. Vicky (Rebecca Hall - výborná): jsem zasnoubená, jedu studovat a budu se vdávat. Cristina: "nevím co chci, ale vím co nechci". Trocha odchýlení a rozptýlení a plán na štěstí Vicky zhořkne. Rozum zůstává, ale srdíčko stůně po Juanovi.
Užívat či směřovat?? Kdo ví? Zábavná komedie má blízko k osudovému dramatu (v životě i na plátně). A tak se to Woodymu Allenovi pěkně prolíná. Moc jsem se pobavil, ale i zamyslel.
I Barcelona si zahrála a ukázala známá místa.
Město Barcelona investovalo do produkce filmu přes 2 mil. Eur za to, že bude film natáčen právě zde. Částka šla z městského rozpočtu.

neděle 16. listopadu 2008

Michal Viewegh Román pro muže, 2008, 20. kniha autora.


O čem? O mužském světě uchvatitelů? Snad o tom, zda moc a bohatství za každou cenu vyhrává nad obyčejným poctivým (a tady i tragickým) životem.
Život není galantní slavnost.., ale zákeřnej každodenní boj - a já v něm nesmím prohrát. Buď jsi vládce nebo ovládaný.
Glosy na politickou situaci, posun ve vnímání spravedlnosti a fungování naší justice v kauzách politiků, obvyklá kritika Klause.
"...vždycky jde především o moc a o prachy. Demokracie je vedlejší produkt. "
"...lepší školství a zdravotní péče taky?"
"To je jenom marketing, tečka. Obal prodává, je to píárko včech, co chtěj moc. Co si potřebujou nahrabat. Copak ty vážně myslíš, že to Paroubkové a Grossové myslej upřímně, že jim jde o školy a o nemocnice? Blaho lidu je sociálně demokratickej kýč. Mladej strojvůdce vede chudej lid - a ve finále si nahrabe asi sto miliónů!" (Cyril a Aneta).

Prošpikováno citáty (vybírám nejlepší):
"Možná dostal selský rozum na frak, ale trestní právo prostě není o logice a není taky o absolutní spravedlnosti. To si totiž taky někdo často myslí, že existuje absolutní spravedlnost." Prostě neexistuje. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká v rozhovoru pro Instinkt.

To vše přeneseno - jak jinak u M.V. - i do oblasti sexu (někdy hodně vulgárního) :
Cyril k Tali: "jestli bůh existuje,vypadá jako tvoje píča." V kontrastu Bruno (přesto, že vlastně nic "podstatného" s Tali neprožije): "Dotknul jsem se krásy. To se v životě nepoštěstí každýmu."

Co ještě ? O sourozeneckých vztazích. Cyril kořistnický bohatý právník, manipulátor a vládce. Bruno - lokální novinář, typ, který nevítězí, umírající na nejmenovanou degenerativní nervovou chorobu, nakonec se vzepře a mstí Anetu pěstmi, až si zláme ruku a tím posune příběh jinam. Aneta - sympatická, kladná, stále svobodná a stále hledajcí antiklausovka, v knize ve funkci glosátorky.

Autobiografické vsuvky - z autorského čtení:
Nejsympatičtější postavou knihy je pro mě sexy dívka Mádlová, která se oblékne do minisukně a svlékne do topu, aby získala interview od nažhaveného slintajícího autora, a pak odejde jako nedostupná královna. Prostě s ním vy... I tady je sebeironie možná jen kalkulem, který má získat sympatie čtenáře k autorovi, ale pravda, pobavila mě.
Jinde autor sám o sobě: "zodpovědný, nezkorumpovaný..., ale podobně zásadový dokážeš být jen tehdy, pokud se daná věc netýká tvého penisu nebo žaludku."

Shrnuto:
Průměr. Dobře napsaná domácí úloha na téma, jak vyrobit úspěšnou knihu. Ale i tak bych nedal jedničku. Autor to i přiznává. Trochu se blíží Saudkovu - vím, že je to kýč, ale lidi, nevím proč, kupují špatné věci. Nezastírá ani zdroje- viz některé citáty z: Jak napsat bestseller. Jak být nablízku (Provázení posledními týdny a dny života), též citován Tomáš Halík a Hana Librová.

Ostatně téma umírání a stárnutí považuji v této knize (možnán poznamenán profesí) za (do Vieweghovy tvorby) přínosně zpracované. To, jak nevinné náhodné narážky vyvolávají u umírajícího i okolí myšlenku na smrt. Setkání s poklimbávajícím staříkem v restauraci. Že by M.V. stárnul?

Z recenzí:
"Protože platí, že postavy bývají jen různými aspekty rozhádané autorovy duše, vidíme jasně, že své ambice a gurmánství vtělil do Cyrila, plachost do Bruna a hněv na marast klausovské společnosti do Anety. Jakkoli se zdá, že vypravěč-spisovatel v příběhu trčí, je ve skutečnosti svorníkem této trojjediné postavy." Jan Jandourek
"Autor nesplňuje požadavek intelektuálů, kteří si pod spisovatelstvím představují bohéma políbeného múzou tvořícího v uměleckém vytržení. Být spisovatelem je řemeslo. Není nic špatného na tom, když se jím někdo živí, byť s každou svojí knihou částečně zopakuje to, co už jednou napsal." Klára Kubíčková, MF

neděle 2. listopadu 2008

Berlín


29. 10. až 1. 11. jsme pobyli v Berlíně. Cesta autem i s blouděním 425 km, bydlení ve východním Berlíně na rozhraní Prenzlauer Berg, Weissensee za 20 E na osobu. První den pěšky na Alexanderplatz a k červené radnici a zpět. Druhý den Reichstag - fronta, prší, kupole nepřístuná pro údržbu, pak nákuk na nábřeží, vládní budovy kolem Reichstagu, obrovské prostranství, zajímavé úpravy, kancléřský úřad, restaurace s Kuchen a Wurstem s kaší (mezi Reichstagem a Tiergarten), pak Brandenburská brána a Parisien Platz, návštěva Akademie der Künste, hotel Adlon, památník zavražděným evropským židům - památník Holocaustu, Potsdamer Platz - Sony Center (arch. Helmut Jahn 1993-99, v 2/2008 prodáno firmou Sony pod cenou za méně než 600M euro německým investičním fondům) a okolí, Liebeskindovo židovské muzeum a pak Boden Muzeum - sochy. Třetí den East Side Gallery - grafiti na zbytcích berlínské zdi, pak cesta do turecké čtvrti na market, turecké lahůdky, hudebníci, ruch, Check Point Charlie - velmi působivé - podnět ke studiu historie, procházka po luxusní Friedrichstrasse - nákuk na architekturu obchodních domů (Quartier 206, minuli jsme Lafayette), náměstí Gendarmenmarkt a katedrála Sv. Hedvigy, Berlínský dóm - i vnitřek (den otevřených dveří), Humboltova universita, Neue Wache (Kolowitzová), centrum evropské unie, výstava prototypů Peguetů, Gehryho DZ Bank - úžasné, pomník sovětským vojákům, přes Tiergarten znovu k Reichstagu a noční procházka kolem vládních budov na nábřeží, pak památník židům v noci, Sony Center v noci - posezení s long drinkem v restaurantu Josty (mondénní již před WW2). Čtvrtý den Potsdam a San Souci a park - velkolepé, ale i dost zchátralé, parkové úpravy nejdou s Lednicí ani srovnat. Cesta domů v mlze z Postupimi asi 4 a půl hodiny velmi klidné jízdy, spotřeba 6,7/100.

Kennedy Berliner

neděle 26. října 2008

Krudum - západní vrchol



Krásný podzimní den nás s Milenou vylákal na procházku k rozhledně na Krudum. Vrchol Krudumu s rozhlednou je od rozcestí silnice Sokolov - Podstrání a lesní cesty (zelená značka) vzdálený asi 32 min. rychlou chůzí. Odbočka k západnímu vrcholu (cestou vzhůru doleva) je asi 300 m pod hlavním vrcholem. Až na vrchol vede široká lesní cesta. Na vrcholu je takzvaný Francouzský kámen s nápisem a Reg Imp Fr Pmo 1808 (REGius IMPerator FRanciscus Primo - Král a císař František První) a ZA 40 (vytesal voják, který to měl za 40). Kámen byl novodobě (v roce 2002) osazen kovaným křížem (autor neznámý). Z vrcholu je výhled na Třídomí, Horní Slavkov, Kozí hřbety i na novou rozhlednu.                                                                                                                                     







Západní vrchol Krudum jsme navštívili opakovaně, následující snímek je zimní ze 3.1.2015. Kovaný kříž již dávno chybí. Škoda.












středa 22. října 2008

Krudum - nová rozhledna




Včera byl rekordně teplý 21. říjen, v Plzni 21,6 st. C, v jižních Čechách 22,2 st. C, Sokolov v pozdním odpoledni jen necelých 18 st. C. Vyjel jsem si na kole na novou rozhlednu, která byla s konečnou platností a trvale otevřena předchozí den (slavnostní otevření za přítomnosti hejtmana kraje a starostů obcí 15. 10. 2008). Cesta přes Milíře lesní cestou na vrchol kopce Krudum (někdy též nesprávně počeštěle Chrudim) pěkně pozvolna, místy i strměji, vystoupala až na 838 m n.m. (rozcestí pod Milíři 640 m, Milíře 730 m, celková vzdálenost ze Sokolova necelých 12 km). Na vrcholu je čerstvě vztyčená štíhlá 50 metrová kovová konstrukce telekomunikační a vyhlídkové věže, která nahradila rozvaliny bývalé Kempfovy rozhledny z roku 1932 (otevřená 11. 9. 1932). Ta byla kamenná, vzhledově podobná hradní věži s cimbuřím. Zdála se masivní, ale po druhé světové válce zpustla a v 70. letech byla Státními statky Rovná rozbořena. Nazvána byla po místním rodáku lékaři Andreasi Kempfovi (dětství strávil na Třídomí), který žil převážně ve Vídni, kde také zemřel v květnu 1929.

Nová rozhledna má jiný půvab než původní stará kamenná věž, která se lépe hodila k tomuto mystickému místu opředenému řadou pověstí, ale výhled z její vzdušné plošiny je impozantní.

Bohužel studená fronta, která tlačila teplý vzduch přišla příliš brzy a na kopci již bylo zataženo, soumrak si také pospíšil, západ slunce sice potěšil oko i duši, ale byl připomínkou zpáteční cesty. Vítr konstrukcí cloumal tak, že rušil při focení, zato celou věž krásně rozezvučel do teskné monotónní písně. Cesta zpět hodně zešeřelým lesem po svažité a kamenité cestě byla již méně idylická.

Zajímavé odkazy k vrchu Krudum:
http://sweb.cz/SlavkovskyLes/pages/krudum.html
http://www.krasno.euweb.cz/o_obci.htm