neděle 26. října 2008

Krudum - západní vrchol



Krásný podzimní den nás s Milenou vylákal na procházku k rozhledně na Krudum. Vrchol Krudumu s rozhlednou je od rozcestí silnice Sokolov - Podstrání a lesní cesty (zelená značka) vzdálený asi 32 min. rychlou chůzí. Odbočka k západnímu vrcholu (cestou vzhůru doleva) je asi 300 m pod hlavním vrcholem. Až na vrchol vede široká lesní cesta. Na vrcholu je takzvaný Francouzský kámen s nápisem a Reg Imp Fr Pmo 1808 (REGius IMPerator FRanciscus Primo - Král a císař František První) a ZA 40 (vytesal voják, který to měl za 40). Kámen byl novodobě (v roce 2002) osazen kovaným křížem (autor neznámý). Z vrcholu je výhled na Třídomí, Horní Slavkov, Kozí hřbety i na novou rozhlednu.                                                                                                                                     







Západní vrchol Krudum jsme navštívili opakovaně, následující snímek je zimní ze 3.1.2015. Kovaný kříž již dávno chybí. Škoda.












středa 22. října 2008

Krudum - nová rozhledna




Včera byl rekordně teplý 21. říjen, v Plzni 21,6 st. C, v jižních Čechách 22,2 st. C, Sokolov v pozdním odpoledni jen necelých 18 st. C. Vyjel jsem si na kole na novou rozhlednu, která byla s konečnou platností a trvale otevřena předchozí den (slavnostní otevření za přítomnosti hejtmana kraje a starostů obcí 15. 10. 2008). Cesta přes Milíře lesní cestou na vrchol kopce Krudum (někdy též nesprávně počeštěle Chrudim) pěkně pozvolna, místy i strměji, vystoupala až na 838 m n.m. (rozcestí pod Milíři 640 m, Milíře 730 m, celková vzdálenost ze Sokolova necelých 12 km). Na vrcholu je čerstvě vztyčená štíhlá 50 metrová kovová konstrukce telekomunikační a vyhlídkové věže, která nahradila rozvaliny bývalé Kempfovy rozhledny z roku 1932 (otevřená 11. 9. 1932). Ta byla kamenná, vzhledově podobná hradní věži s cimbuřím. Zdála se masivní, ale po druhé světové válce zpustla a v 70. letech byla Státními statky Rovná rozbořena. Nazvána byla po místním rodáku lékaři Andreasi Kempfovi (dětství strávil na Třídomí), který žil převážně ve Vídni, kde také zemřel v květnu 1929.

Nová rozhledna má jiný půvab než původní stará kamenná věž, která se lépe hodila k tomuto mystickému místu opředenému řadou pověstí, ale výhled z její vzdušné plošiny je impozantní.

Bohužel studená fronta, která tlačila teplý vzduch přišla příliš brzy a na kopci již bylo zataženo, soumrak si také pospíšil, západ slunce sice potěšil oko i duši, ale byl připomínkou zpáteční cesty. Vítr konstrukcí cloumal tak, že rušil při focení, zato celou věž krásně rozezvučel do teskné monotónní písně. Cesta zpět hodně zešeřelým lesem po svažité a kamenité cestě byla již méně idylická.

Zajímavé odkazy k vrchu Krudum:
http://sweb.cz/SlavkovskyLes/pages/krudum.html
http://www.krasno.euweb.cz/o_obci.htm