pondělí 1. prosince 2008

Peter Greenaway, Nightwatching, 2007

O čem?
"U zrodu mého filmu o Rembrandtovi stály čtyři myšlenky či otázky, které bych mohl zjednodušeně zahrnout pod pojmy peníze, sex, konspirace a podstata malířství," jmenuje Greenaway s dovětkem, že ta poslední, filozofická kategorie, je zároveň nejdůležitější, i když publikum to tak prý vidět nemusí.

Zkoumá, jak mohl bohatý úspěšný malíř upadnout do chudoby, a odpovídá, že možným spiknutím - pomstou, k níž se spojili portrétovaní lidé (malíř zašifroval výpověď o zločinu do svého obrazu).

Dále sleduje úlohu tří klíčových žen v malířově životě, ale nevyhýbá se ani líčení zvrhlých sexuálních hrátek s dětmi v místním sirotčinci. Do třetice Greenaway hledá "záhady a hádanky", symboly a odkazy ukryté v obraze. A konečně čtvrté téma zformuloval do otázky: "Kdy malíř přestává být malířem?" Mirka Spáčilová

Jaký?
Jako filmované divadlo, živé barokní obrazy, aranžované scény, zátiší, světlo, estetická podívaná i hrůzné scény, nahota i kostýmy, až vulgární sex se střídá s jemným sváděním (mé tupozraké oko čekalo tolik let, aby prohlédlo a vidělo tvou krásu - při svedení poslední ze tří žen). Chvílemi strhující, chvílemi nudný až rozvláčný, ale nakonec 125 min. uplyne dříve než se čekalo. K dokreslení obrazů hudba, precizní dialogy, výborná angličtina. Vše potěší duši, ale zanechá i pocit "pochopil jsem asi jen zlomek".

Po celou dobu filmu jsem měl strach o umělcovy oči. Autor vyvolává obavu z násilné ztráty zraku malíře.
Už začátek zaujme. Sen o oslepení a následně dialog: Jak popsat slepci barvy?, červená je hustá, žlutá řídká, tekutá jako moč. Koresponduje i s motivem znetvoření krásné tváře dívky ze sirotčince úmyslným opařením horkou vodou.

Hlavní představitel Martin Freeman byl výborný.