středa 10. června 2009

S elegancí ježka, Muriel Barberyová, Paris 2006


"A protože domovnicí jsem, stala jsem se jedním z mnoha ozubených koleček, která roztáčejí velkou iluzi světa, podle níž má život smysl, který se zdá být snadno rozluštitelný."

"Vypadá to, že nikoho zatím nenapadlo, že když je bytí absurdní, tak ani skvělý úspěch nemá větší cenu než neúspěch. Je to jenom pohodlnější. A navíc - myslím si, že pro bystrého člověka je úspěch pokaždé hořký, zatímco ti průměrní mohou vždycky ještě v něco doufat."

Kniha ovlivněná francouzkou i japonskou kulturou, západní filosofií i východním vnímáním (Francouzka učitelka filosofie narozená v Maroku, pobývající v Kjótu). Filosofické pasáže někdy nesrozumitelné. V mém případě si kniha žádá druhé čtení. O čem? O tom, že návod na život není jednoduchý, jeho obohacením je krása a Umění, které není jen o uměleckých dílech (odkazy na filosofii, film, obrazy, knihy, hudbu klasickou i moderní), ale o Umění jako kráse kolem nás. Ne každý ji umí vnímat a ne všechno se hned jeví takové, jaké doopravdy je. Kdo má dar odhalovat skrytou krásu, vnímat, cítit, pronikat pod povrch věcí a přemýšlet a radovat se z "Umění" obohacuje svůj život - kontrast s bohatými vysoce postavenými maloměšťáky, kteří žijí ustrnule v domě, který spravuje Domovnice - Filosof.
Symbolika kamélie v mechu starého chrámu z filmu Sestry Munakatovy režiséra Yosujiro Ozua.
Čtyřlístek Domovnice, přistěhovalý bohatý a jemný Ozu, který provětrá zatuchlost luxusního domu, 12ti letá dívka píšící postřehy a hluboké myšlénky do dvou deníků, prostá Manuela, která je schopná vnímat krásu i bez vzdělání a filosofického zaměření a obohacuje svět svými cukrářskými výrobky.
Kniha má nečekaný a krutý závěr, jakoby autorka utekla od dalšího rozvoje vztahu Domovnice - Ozu.


Pozn.:
Náklad knihy k překvapení samotného nakladatele dosáhl statisíců, ačkoli původně se počítalo, že bude stačit pět tisíc výtisků, v jednu chvíli prý musel Gallimard řešit krizovou situaci neschopnosti uspokojit poptávku tak, že obětoval papír objednaný pro tisk Harryho Pottera.

Autorka nemá článek na anglické wikipedii, na české, francouzské, německé...ano.

Zajímavé stránky Stephane Barbery
http://muriel.barbery.net/
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/L%27%C3%89l%C3%A9gance_du_h%C3%A9risson
Další recenze: iLiteratura