pondělí 14. února 2011

Děti jsou v pohodě, The Kids Are All Right, Lisa Cholodenko, 2010


Film výborný námětem, zpracováním i hereckými výkony. Dvě lesbické matky (v životě usazená, ale trochu nervní lékařka Nic a zatím neúspěšná zahradní architektka Jules) vychovávají 18tiletou dceru a 15tiletého syna z umělého oplodnění anonymním dárcem spermatu. Právě dospělá dcera naváže kontakt s biologickým otcem (svobodomyslný majitel restaurace a bioekologického zahradnictví Paul, který jezdí na motorce s spí s mladou nohatou černošskou servírkou). Když Jules začne pro Paula přetvářet zahradu a zjistí, že není až tak přísně homosexuální, začnou se už i tak dost napjaté vztahy dále komplikovat.


Jde především o film, který citlivou, hmatatelnou a uvěřitelnou formou podává obraz několika zásadních životních milníků: krize středního věku, manželské krize, sbližování se s biologickým otcem, milostného románku, snahy o seberealizaci v nerovném vztahu, odchodu dětí z domova, alkoholu jako cestě k úniku...Miroslav Bohm

Přidal bych: soužití dvou homosexuálek v manželství, které se moc nevymyká obvyklému manželskému vzorci, vymezení se dospívajících vůči rodičům, chybění mužského vzoru u 15ti letého syna, nevěru homosexuálky s heterosexuálním partnerem, provalená nevěra před dospívajícími dětmi a dalo by se najít víc.

Zvláštní bylo, že homosexuálky se při erotické hře vzrušovaly gay videem. Nepravděpodobné bylo, že homosexuálka zapadla do heterosexuálního sexu jako rutinérka s až sadistickým prvky. Oba aktéři nevěry byli vůči dospívajícím dětem v takovém vztahu, že nevěra by v takovém případě měla být imperativním tabu. Vztahové problémy byly řešeny americkým "pojďme o tom mluvit" - např nevhodné kamarádství syna: Co ti ten vztah dává? Myslíš, že vedle něho rosteš?
Herecký výkon Annette Beningové byl výborný, stejně mě však herecky zaujala její filmová dcera jednadvacetiletá Mia Wasikowska.

Lisa Cholodenko se režijně podílela na seriálu Six Feet Under (Odpočívej v pokoji).
Snímek byl
natočen za pouhých 24 dní.