neděle 27. prosince 2009

Avatar, James Cameron, 2009


Dojmy:
Nestojí za dlouhé komentování. Je to především podívaná, ale úchvatná. Člověk žasne nad dokonalostí počítačových animací. Nádherně vytvořená planeta Pandora- skály plovoucí v prostoru, město ve starém stromě, strže s vodopády, počítačoví homoidi, zvířata, stroje, půvabné jsou noční záběry fosforeskující fantastické mimozemské přírody, strom duší. Čekal jsem, že bude dotažena do konce myšlenka, že všechny stromy a rostliny jsou propojeny jako síť neuronů mnohem obsáhlejší než mozek. Ze starých známých více než Sigourney Weaver jako výzkumnice potěšila snad Michelle Rodriguez jako bojovnice ve vrtulníku. Shlédnuto 3D - pro mě působivé - viz též recenze Mirky Spáčilové, která Cameronův přístup k 3D pochválila (!!). Avatar přišel 11 let po Titaniku (11 Oskarů), ale už tehdy ho měl JC v hlavě.


Náklady na výrobu mimo marketing 190 miliónů USD.

Terminator 2, s pouhými 42 trikovými záběry, je proti Avatarovým sedmnácti stům záběrům tohoto typu, pouhým odvarem.


James Cameron se definitivně rozhodl natočit film "kompletně" v CGI, když viděl film Pán Prstenů, Dvě věže, v němž vystupuje počítačem vytvořený Glum (že by trochu obšlehl i pohyby v hlubokých dřepech?).



Recenze:
"Avatar je revoluční, nikoli však revolučně dobrý. "



"Zoe Saldana, která hraje domorodkyni a Jakeovu lásku Neytiri, je neuvěřitelně svůdná (ne nadarmo se Avataru přezdívá "šmoulí porno"). "
Mirka Spáčilová

"Cameronovi se již nyní přezdívá „ekoterorista“, jelikož ve svém blockbusteru za víc jak 200 milionů zjevně protlačuje zelenou myšlenku o souznění s přírodou.." "Koupě poživatin se v tomhle případě nevyplatí. Avatar je natolik pohlcující (ve 3D), že na nějaký popcorn brzy zapomenete." Petr Semecký

Žádné komentáře: