středa 17. března 2010

Smrt číhá všude, The Hurt Locker, Kathryn Bigelow, 2008

"The rush of battle is often a potent and lethal addiction, for war is a drug." Chris Hedges.

Motto filmu převzaté z knihy válečného novináře Christopher Lynn Hedgese (1956), konkrétně z knihy War Is a Force That Gives Us Meaning, 2002.

Šestioskarový film (nejlepší film, scénář, režie) porazil Avatara více než 6:3. Válečný film o současné válce, o profesi vojáka, o špičkovém pyrotechnikovi, kterého nebezpečí nejen baví, ale zřejmě je potřebuje jako drogu. Přes svoji délku 137 min a minimalistický děj drží film v napětí od začátku do konce. Je natočen dokumentární formou - vojenské akce pyrotechnické jednotky jsou jen spoře pospojovány záběry z kasáren či města, psychologický vývoj postav je též minimální. Napětí je nejen z toho, že bomby mohou kdykoliv vybuchnout, ale též kterýkoli s četných okolních diváků v hábitu může kdykoli situaci komplikovat a přitom se ke každému z nich voják musí chovat "s úctou". Napětí zvyšováno detaily - odhozená vysílačka, krví slepené náboje v zásobníku, mouchy na tváři ostřelovače, běžící stěrače na autě s výbušninou...znervozňující holé ruce pyrotechnika oblečeného do ochranného skafandru. Titulky odpočítávají dny do rotace (výměny) jednotky za novou jednotku, každý den je k nepřežití. Nakonci se začíná opět u 365. Výborným kontrastem je scéna, kdy manželka pošle pyrotechnika na dovolené vybrat v supermarketu vločky (nekonečný regál různých druhů je neřešitelným problémem).

Obdivuhodné je, že film natočila žena. Ve filmu se krátce jako manželka hlavního hrdiny (Jeremy Renner - perfektní volba) objeví Evangeline Lilly - Pihatka z Lost.

Žádné komentáře: